Boligadvokat

Uanset om det er første gang, du er ved at foretage en bolighandel, eller om du har prøvet det flere gange tidligere, er det en rigtig god idé at have styr på reglerne omkring advokatforbehold.
Her får du en introduktion til, hvad du bør vide i forbindelse med at skrive advokatforbeholdet og dermed sikre dig, at du gør den helt rette beslutning.

Hvad er et advokatforbehold?

Et advokatforbehold er helt konkret blot en kort sætning, der indgår i købsaftalen i forbindelse med en bolighandel.
Dette forbehold er en kort beskrivelse, der tilkendegiver, at du som køber først officielt har godkendt handlen, når din boligadvokat har accepteret betingelserne for aftalen. Det er altså med andre ord en form for garanti for, at du foretager den helt rette beslutning, når du skal købe en bolig. Det gode ved forbeholdet er, at det giver dig fortrydelsesret, selv efter at du har underskrevet aftalen, så det ikke koster dig noget at trække dig ud af handlen, hvis du skulle fortryde eller have overset noget i aftalen.

Hvilken betydelse har et advokatforbehold for mig?

For dig som køber er forbeholdet din sikre garanti for, at du stadig kvit og frit vil kunne fortryde handlen, selv efter du har underskrevet den.
Hvis der indgår et advokatforbehold i din købsaftale, betyder det altså kort sagt, at handlen ikke er accepteret, før din advokat har sagt god for det. Det giver altså dig og din advokat et antal ekstra dage til sammen at gennemgå den endelige aftale, hvor din advokat vil kunne pointere, om der skulle have været noget, som du har overset.
Hvis du ikke har et advokatforbehold med i din købsaftale, er det stadig muligt at fortryde handlen, efter at du har underskrevet, men dette kan komme til at koste dig dyrt. Der er nemlig en minimumsbetaling af 1 procent af den aftalte købesum, hvis du skulle trække dig tilbage fra handlen. Forbeholdet sikrer dig altså, at du kan gøre dette uden at betale noget som helst.

Sådan skriver du et advokatforbehold

Det er ganske simpelt at skrive et advokatforbehold, men det er vigtigt, at det lever op til de lovpligtige krav, så det rent faktisk også er gyldigt.
Alt hvad du skal gøre er, at skrive en kort indskydelse, der beskriver, at du som køber vil have retten til at gennemgå den endelige aftale med din advokat, efter at du har underskrevet den. Det er også en god idé at nævne, at aftalen ikke træder i kræft, før din advokat har godkendt den.
Når dette er gjort, skal du blot sørge for at tilføje en dato for, hvornår aftalen senest skal være godkendt. Dette er normalt tre til fem dage efter, at du har underskrevet, men det kan variere fra aftale til aftale. Hvis det skulle gå hen at blive presset med tiden, kan din advokat altid bede om at få lidt ekstra tid, uden at det koster dig noget eller giver nogle problemer. Så længe tiden er forholdsvis rimelig, er der ikke nogle officielle grænser for, hvor lang tid du og din advokat har til at gennemgå aftalen.

Få professionel hjælp fra en boligadvokat

Som navnet antyder, kræver et forbehold, at du har en advokat med i handlen.
Det er altid en god idé at have en dygtig boligadvokat involveret i din handel, men det er specielt nødvendigt, når du skriver et advokatforbehold. Før du overhovet kommer til den endelige del af handlen, kan det også være smart at få hjælp fra en dygtig boligadvokat. Dette giver dig friheden til at koncentrere dig om selve handlen og alt det andet, der foregår i forbindelse med køb og salg af bolig, imens din advokat kan sørge for at udforme alt det nødvendige papirarbejde.

De fleste advokater kan hjælpe dig med at gennemgå købsaftalen, men det er især en specialiseret boligadvokat, der er ekspert på dette område. Ved at kontakte din advokat eller kigge rundt online vil du kunne få et godt tilbud på en advokat i forbindelse med køb af bolig. Du kan som regel skræddersy forskellige løsninger med forskellige advokatfirmaer, alt efter hvor meget hjælp du har behov for.
Nogle ønsker rådgivning og hjælp hele vejen igennem handlen, da dette giver dem en stor sikkerhed og frihed, imens andre blot vil have hjælp med forbeholdet og den endelige godkendelse af aftalen.

Læs også om hvordan en ægtepagt kan være fornuftig ved boligkøb her